23 Mart 2013 Cumartesi

Benim Viyana'm ,2013




Öncelikle Viyana’ya gidecek herkese keyifli bir tatil diliyorum. Buraya sık gelen biri olarak sizlere bir takım yerleri önerebilirim. Öncelikle turistik bir takım sight seeing önerileri. Ama önerilere geçmeden önce Avusturya'lı grup Opus'un nefis "Life ise life" parçası eşliğinde  4 dakikada benim gözümden Viyana...



Gezilecek Yerler

* Viyana, tüm dünyada tam merkezdeki ünlü Stephansdom katedralinden dolayı tanınır. Şehrin tam ortasında ve harika gotik tarzdaki bu yapının önündeki meydanda yani Stephansplatz da daima hareket vardır. Buraya dik gelen cadde ünlü Kärtner Strasse. Şık mağazalar ve butikler var. Kärtnerstrasse yaya yoludur. Araba giremez. Yazın caddenin ortasında kafeler kurulur. Yine Kärtner e 90 derece dik gelen ve Katedral ile kesişen yer Graben. Burada da pahallı ve şık dükkanlar var. Ki burası da yaylara ait bir gezinti yoludur.  

 * Viyana içindeki en önemli saray Hofburg. Eğer tam olarak görülmek istenirse 1 tam gün bile kafi gelmez. Hofburg, Franz Josef ve Kraliçe Elizabeth’in (Sisi) yaşadığı ve tüm eserlerin günümüze dek harikulade korunduğu büyüklüğü ve mimari tarzı ile insanda hayranlık uyandıran bir saray. Eğer buraya tam gün ayırmak istenmezse Viyana’nın çıkışına doğru yaklaşık merkezden 10 km güneyde Schloss Schönnbrunn var. Hofburg’un bire bir küçültülmüşü gibi. Tarihte yazlık saray olarak kullanılan bir yer. Geniş, rengarenk çiçekli bir bahçesi var. Eğer Noel zamanı gidilirse, bahçesinde çok keyifli bir Pazar – Christkindlmarkt – kurulmakta. Burada hediyeler alıp, değişik yiyecekler yiyip, sıcak şarap içilebilmekte ve bu arada saray da gezilebilmekte.
* Tüm Viyana turlarında muhakkak ziyaret edilen Spanische Reitschule (İspanyol binicilik okulu)  Hofburg sarayı ile yürüme mesafesinde. Burada hafta sonunda gösteri var. Ben tavsiye etmiyorum. Gösteri çok güzel olsa da çok kısa sürüyor, biletler çok (aşırı) pahallı ve yer de bulunmuyor. Onun yerine hafta arası günlerde bazen şanslı olduğunuzda antrenman ve çalışma oluyor, onu seyretmek daha bile keyifli olmakta.
 * Değişik kiliseler var. Mesela Karls Kirche veya Votiv Kirche. Bunlar gotik kiliseler, içleri hemen hemen aynı. Ama ayin varsa ve merak ediyorsanız enteresan gelebilir.

* Viyana Operası (Staatsoper) Kärtner’in başında. İmkanınız varsa bir akşam bir opera veya konsere gidin. İçerisi hem mimari hem de akustik olarak gerçekten çok güzel. Eğer herhangi bir konsere gidemezseniz içerisi para karşılığı gezilebilmekte ama etkisi konser sırasındaki gibi olmamakta… Bence Viyana’da konser, opera ve operet gibi bir gösteriye gitmeyi düşünüyorsanız seyahat tarihiniz de önceden belli ise önceden online bilet ayırtmakta fayda var. 


*Schloss Belvedere burası aslında çok hoş ve restore edilmiş bir saray ama şimdilerde sanat galerisi olarak kullanılmakta. İç kısmında muhteşem bir bahçesi var. İçeride Klimt’in daimi sergisi var, bazen de Avusturyalı dünyaca ünlü ressamlarının (Kokoshka, Egon Schiele gibi) uzun süreli sergileri olmakta. Sanat merakınız varsa burayı şiddetle tavsiye ederim. 

* Kunsthistorisches Museum (Sanat tarihi müzesi) dünyanın önemli tarihi sanat eserlerini görebileceğiniz yerlerden.
* Leopold Museum Museumsquartier’de ki çok sayıdaki müzeden biri. Eserlerin sergilenmesi açısından çok rahat gezilebilen, Viyana’ya gelen ünlü konukların kesinlikle gezdikleri yeni tarz müzelerden biri olmuş durumda. İki yıl önce yunan dışişleri bakanı Dora Bakoyani ile bakanın yanında korumaları olmaksızın, müzeyi birlikte gezmiştik.
* Rathaus ve Rathausplatz (Belediye ve Belediye meydanı) burası yer olarak çok güzel; belediye binasının içi bildiğimiz resmi binalar gibi ama meydanında daima bir hareket var. Yazın genelde açık hava sergileri falan, kışın özellikle Noel zamanı Chrsitkindlmarkt var.
* MAK (Modern sanat müzesi ) Belki burası bir MOMA veya Guggenheim değil ama ilgi alanınıza giriyorsa keyifli ve rahat bir müze. Yemeklerinin güzel olduğunu bildiğim bir cafe-restoranı var.
* Hundertwasserhaus. Avusturyalıların ünlü bir mimarı ve onun restore edip renove ettiği bir bina. Bu mimarın Viyana da çok yerde eserini görebilirsiniz. Tarz olarak Barselona’lı Gaudi’ye benziyor. Aslında bu Hundertwasserhaus’un çok güzel bir avlusu ve bu avluda harika bir restoranı var. Kışın açık değil. Viyana’da en iyi Schnitzel yapan yerlerden biri. Ama kışın kapalı yerine hiç gitmedim. Ambiyansı nasıldır bilemem.

Yemek - İçmek
Öncelikle mutlaka Cafeleri görmek lazım. Cafelerin bazıları sadece pastane gibi kimisi pub gibi kimisi de – çok azı- bizim otantik kahvehaneler gibi.
* En eskisi Cafe Havelka. Eskiden çok popülerdi ama şimdilerde biraz eskidi. Sadece kahve çeşitleri var. Gidenlerin profili de biraz değişmeye başladı, ama bizim gençliğimizde burası olmazsa olmaz yerlerdendi. Hala da çok tutulan bir cafe.
* En iyi cafe bence Cafe Demel. Yazın da kışın da çok güzel. Ama yer bulmak çok zor. Merkezde Graben denilen bölgede yer alıyor. Özellikle pastaları muhteşem… (Kara orman pastası yani Schwarzwälder Kirsch Torte kesinlikle tavsiye edilir.)
* Café Landtmann burası da Rathausplatz (Belediye meydanına) 5 dakikalık yürüme mesafesinde). Cafe olmakla birlikte çok leziz yemekleri de var.
Viyana son zamanlarda çok sayıda yabancı turisti ağırladığı için restoranları da ona göre çeşitlendi. Ama ben sizlere İtalyan, Thai, Japon, Çin, Meksika, Yunan ve Türk lokantalarını önermeyeceğim. Viyana’nın kendine özgü şarap mahzenleri var. Onlar içinde en bilinenleri ve benim gittiklerim.
* Zwölf-Apostelkeller. Müzik var, yemekler güzel. Burası gerçek bir mahzen… Her aya ait değişik meze tarzı “Schmankerl”ler var. Fiyatlar makul yani adam başı yaklaşık 35–40 € civarı falan.
* Esterhazy Keller. Çok önceleri gitmiştim. Pahalı değil, çok eski bir mekân. Eskisi kadar iyi mi bilmiyorum. Merkezde.
* Artner Weinkellerei-Restaurant burası hoş bir restoran. Ben şahsen gitmedim ama arkadaşlar gitti ve çok memnun kaldılar. Çok ucuz değil ama yine de yediğine bağlı. Hazır menüler var 40–50.- € + Şarap.
* Tipik bir Avusturya Restoranı Plachutta (3 tane var benim gittiğim Wollzeile de olan) Bence muhakkak gidin, akşam gidemezseniz bile bir öğlen gidin. Schnitzel ve şarap. Tatlı olarak da Kaisersschmarren. (Bu Avusturya’nın en önemli milli tatlılarından)
* Palmenhaus. Burası yazın çok keyifli. Kışın havası nasıl bilmiyorum ama özellikle bahçesi çok iyi.

* Do&Co Albertina. Sahibi Türk. 2002 yılında Viyana’nın en iyi restoranı seçilmişti. Şimdi yerini değiştirdi. Eskiden tam Stefansplatz daydı şimdi Albertina’nın orada. Hala eskisi kadar iyi mi bilmiyorum. Unutmadan burası bir Türk restoranı değil.
* Restaurant Steirereck. Yer itibariyle Viyana’nın ortasında bulunan Stadtpark’ın  (şehir parkı)için de. Burası da 2003 de galiba yılın gastronomi ödülünü kazanmıştı. Çok şık ve kaliteli bir yer. Fiyat pahallı. Yaklaşık kişi başı 70-80 € çıkılıyor. Ama altında Meierei diye yine buraya ait bir cafe var, daha light bir yer. Bence buraya gidin. Biz yeni keşfettik. Çok keyifli. Bardak bardak değişik şaraplardan tadılabiliyor, yanında uygun peynirler – her cins şarap için ayrı – ve soğuk etler yine şaraplara uygun olarak servis ediliyor. Akşam barda oturup hafif bir snack yemek, ve değişik şaraplardan tatmak keyifli. Benim en sevdiğim ve favori Avusturya şarabım Zweigelt. Unutmadan, değişik bir öneri olacak ama buraya giderseniz muhakkak tuvaletini bir ziyaret edin.
*Heurigeler Viyana’nın olmazsa olmazlardan. (Heurige şarap bağ bozum evleri) Bahçeleri çok keyifli ama yağışlı ve kış koşullarında kapalı yerleri de var. Özellikle haziran ayı başında yeni mahsul şarap çıktığı vakit (Fransa’da yeni Beaujolais’in Ekim sonunda piyasaya verilmesi gibi) ziyafetler, eğlenceler düzenlenir Heurige’lerde. Canlı müzik bir başka özelliğidir. Tabi burada Mozart falan çalınmıyor, Polkalar ve Avusturya Halk Şarkıları en büyük alkışı almakta…
Benim önereceğim bahçeli Heurige’ler (çünkü şarap mahzenleri de Heurige’dirler) Grinsig’de ve Neustifft’te. Grinsig de Mayer am Pfarrplatz çok eğlenceli, geniş bir bahçesi var yemekler iyi. Yer olarak tarihi ve koruma altında olan Bethoven evinin hemen karşısında bulunmakta. O yüzden burası ciddi olarak turist de çekmekte.  Ama son yıllardaki keşfim Neustift deki Fuhrgassl-Huber. Burada yemek çeşidi çok daha fazla… Özellikle et ve av etleri konusunda çok zengin çeşit var.
*Sadece Schnitzel yemek istenirse önerilecek tek yer var Fiegelmüller. Yeni yeri çok Amerikanvari yapılmış, yüksek tavanlı büyük bir yer. 2001 yılında açılmış. Eski yeri Wollzeile’de daha küçük bir dükkan, ben şahsen oraya gidilmesini öneririm çok daha otantik ancak şimdi yeni yer daha moda olmuş vaziyette. Buraya giderseniz en alt katta mahzen gibi kiremitli bir salonu var orasını tavsiye ederim.

*Nicky´s Kuchlmasterei son zamanlardaki keşfim. Ortaçağ şatosunu andıran çok katlı karmakarışık dekorasyonu olan bir “fine dining” restoranı. Yemekler çok lezzetli ama porsiyonlar çok büyük değil. Şampanya barı ve ayrıca normal barı var. Her kata ayrı karışık bir dekorasyon yapılmış. Ama yine de değil Viyana’nın Avusturya’nın en iyi şarap mahzenine ve çeşitlerine sahip. Fiyat olarak ucuz değil.
*Fabious. 2008 yılından beri Viyana’nın en in restoranı sayılmakta çok kalabalık ve İtalyan mutfağı çok gününüz varsa önerilir yoksa çok tavsiye etmiyorum çünkü benzerlerinin çok daha iyileri İstanbul’da var.

Bar & Club
Viyana da özellikle baharda çok keyifli publar var.  Merkezde Bermuda Dreieck (Bermuda Üçgeni)  diye bir bölge var –Stephansdom’un arkasındaki caddeden Tuna kıyısına kadar inen yolun üçgen yaptığı bir yer –tüm barlar ve clublar orada. Tabi ki bu isim halkın kullandığı takma bir ad. Burada gitmeniz için özellikle bir isim veremeyeceğim ama tonla yer var, beğendiğinize girin. Fiyatlar hemen hemen standart, kötü olan yer zaten belli oluyor.
Merkezde (Kärtnerstrasse de) Skybar diye bir yer var. Bir binanın terası (Steffl’ın terası) canlı müzik falan var.
Mariahilfer Strasse de HİP Bar diye bir yer bizim bir Türk arkadaşın Melih. Viyana da yaşayan Türkler gece bir yerlerden çıktıktan sonra oraya gidiyorlar. Ama yeri merkeze biraz sapa gibi ve oldukça küçük.

Alışveriş
En önemli alışveriş caddeleri, merkezdeki Kärtner Strasse ve Graben ayrıca merkeze biraz daha uzakta bulunan Mariahilfer Strasse. Mariahilfer Strasse de çok daha fazla seçenek var. Department Store’lar daha ziyade burada. Birçok değişik tasarım ürünü satan dükkanlar ve butikler burada. Müzik ve kitap satın almak istiyorsanız Virgin ve Amadeus bu caddenin üzerinde(Virgin 2008 Ekimde kapandı tekrar açıldı mı bilmiyorum). Kärtner Strasse ve Graben de ise Gucci, Louis Vuitton vs gibi daha pahallı ve şık dükkanlar var. Kärtner’de ki tek Departmanlı mağaza, aynı zamanda bir Avusturya markası olan Steffl.
Naschmarkt antika pazarı, cumartesi günleri sabah kurulmakta... Diğer günler normal bir pazar (sebze meyve satılan). Antika artık eskisi kadar bulunmamakla birlikte tezgahlar karıştırılınca bir takım parçalar çıkabilmekte. Antika arayanlar özellikle sabah saat 07.00-08.00 civarında gitmeliler. Ama burayı tanımlarken daha doğru kelime antika pazarından ziyade ikinci el pazarı olacaktır. Bu arada yiyecek içecek olarak da çok fazla çeşit var. Pazarı gezerken kokular sizleri cezp edecektir. Taze balık ve et çeşitlerini keyifle yiyebileceğiniz bir yer. Bence görmekte fayda var.Buranın en önemli deniz mahsulleri restoranı Nautilius, kesinlikle bir öğle veya akşam yemeği için zaman ayırmanızı öneririm. 
Karmelitenmarkt mücevher piyasasının tam ortasında yer almakta ve ayrıca içerisinde çok sayıda çiçekçi de var.
Şehir dışında Süd Shopping Mall diye bir alışveriş merkezi var; ben gitmedim ama büyük bir yermiş. Çok yakın değil. Araba ile gitmek lazım.


Viyana’da diğer olmazsa olmazlar…


   Çok kalabalık olmayan saatlerde Ring de sefer yapan bir tramvaya binin ve tam bir tur yapın yaklaşık 25-30 dakika sürmekte. Üniversiteyi, parlamento binasını, borsa binasını görün. Beğendiğiniz yerde inin zaten küçücük bir yer yürüyerek devam edin.
 Hofburg’un yanından kalkan Fiaker’lere binin. Fiakerler buranın romantik faytonları. Hepsinin sürücüsü resmi kıyafetler içinde eski şehir içinde sizleri 20 dakika ile 60 dakika arasında bir tura çıkartıyor.(Fiyatına göre) Aynı zamanda size binaları ve yerleri anlatarak rehberlik de yapmaktalar.
Eğer hava iyi giderse yani yağmur çamur olmazsa yukarıda yemek içmek kısmında anlattığım Grinsig bölgesine gidilmesini kesinlikle önermekteyim. Gezinti yapmak açısından ideal... Yalnızca gezmek için kışın pek keyifli değil ama yine de fikir sahibi olmak için görülebilir. Metro çalışmıyor ama normal belediye otobüsü ile ulaşım var.

Kahlenberg tepesinden Viyana’ya yukarıdan bakabilirsiniz. Hoş burası da son zamanlarda Türk Gettosu gibi olmuş, ama manzara güzel. Metro yok.
Orta Avrupa’nın ve galiba tüm Avrupa’nın en büyük dönme dolabı (sanıyorum artık Londra’da ki geçmiş) buradaki eğlence parkı Prater’de. Yazın cıvıl cıvıl olan Prater kışın oldukça sessiz. Kış döneminde yalnızca, simge haline gelmiş olan dönme dolap çalışıyor diğer aletler çalışmıyor. Buraya metro ile ulaşım var. (Yakınına geliyor)
Yine hava elverişli ise ve zamanınız varsa Mayerling faciasının yaşandığı Mayerling şehre 1 saat mesafede. Çok fazla bir şey yok ama burayı başka bir yerle birleştirirseniz yaşanmış bir trajediyi sizlere yeniden hatırlatıyorlar. (Ses ve görüntüler ile)
Yine Mayerling ile aynı yönde SeeGrotte  mağarası var.Burası  Avrupa’nın en büyük yer altı gölü ve diğer özelliği de 2. Dünya savaşında Naziler’in burada gizlice savaş uçağı yapmasıymış. Zaman varsa görülmeye değer.
Şans oyunlarına meraklıysanız yine aynı istikamette Baden var. Orada da Casino’lar var. Ben kasabayı gördüm de oyun ile ilgilenmediğim için Casinolara gitmedim. Las Vegas falan değil tabi ki.
Viyana seyahatinizin çok iyi geçmesi dileği ile…
İbrahim E. Temo

Yeni ilaveler;


Kültürel amaçlarla gezmek için Albertina iyi bir seçim her daim bir sergi veya atraksiyon mevcut. Son gittiğimde Michelangelo ve Picasso sergisi vardı. Her ikisi de gerçek anlamda güzel idi. 
Alışveriş için özellikle ev dekorasyonu için Ringstrassengallerien ve Mariahilfer Str. de ki İnterio ve yine Mariahilfer Str. de ki Kare isimli dükkanlarda zaman geçirip eviniz için bir sürü sempatik ürün bulunabilir.

  • Cafe Central, Cafe Schwarzenberg, Cafe Prückel hepsi tipik Viyana kafeleri … Hepsinde de aynı keyif ve kaliteyi bulabilirsiniz.
  • Zum Schwarzen Kameel, kesinlikle öğlen yemeği için gidip ayakta (çünkü oturma yeri çok az) leziz sandviçlerden yemenizi ve yanında da şarap veya biranızı içmenizi öneriyorum.  
  • Zu den 3 Hacken tipik bir Avusturya Restoranı, rustik, şömineli, tahta masalar ve sandalyeler… Yemekler de öyle, her ne kadar ben buranın daha bistro tarzında olan “Zu den 3 Hacken Magazin” isimli yerinde yemiş olsam da yemekten ve servisten çok memnun kaldım. Her iki bölüm de ful doluydu. Schnitzel veya benim yediğim Fiaker Gulasch (faytoncu gulaşı) çok lezizdi. Özellikle gulaşın üzerine kırılan bir yumurta hem lezzet hem de görsel olarak fark yaratıyordu. Fiyatlar gayet makul…
  • Viyana da İtalyan yemeği olur mu çok da güzel olur … La Tavolozzo bence bugüne kadar yediğim en iyi İtalyanlardan biriydi. Sahibi bir Türk. Burada Türk restoranları daha alt gelir gruplarına hitap ettiği için çok akıllıca bir seçimle İtalyan restoranı açmış ve de tam 23 yıl önce. Sevgili arkadaşım Namık Demircioğlu nun tavsiyesi ile gittiğim bu mekan tüm beklentilerime cevap verdi. Gerek şarap gerekse yemek seçimlerini buranın en kıdemlilerinden olan “Damat Mustafa’ya” bıraktık ve çok keyif aldık… Özellikle 3 renkli makarnaları, tatlı ve şarapları tavsiye ye şayan… Merkeze biraz uzak olmakla birlikte (8. Viyanada) ulaşımı S-Bahn ile gayet rahat…
  • Schnitzel için çok turistik olmaya başlayan Figlmüller için alternatif Schnitzelwirt . Envai çeşit schnitzel var… Domuz, dana, tavuk ve hindi mantarlsı, soslusu, yeşilliklisi vs vs… Bana göre en güzeli standart viyana schnitzel i (domuz) yanında patates salatası ile… Fiyat çok makul.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder